dijous, 11 de juny del 2009

Experiència de NOUS CATALANS

L’Associació Nous Catalans es va fundar al setembre del 2003. El grup fundador, format per un grup de dones immigrants amb inquietuds, va decidir crear l’Associació per tal d’ajudar a sobreviure els nouvinguts de la manera més digna possible, oferint tot tipus de col·laboració, ajudes i serveis a Barcelona.

Una vegada fundada, van començar a treballar amb les qüestions més punyents: entre d’altres, l’estructuració d’una assessoria jurídica per tramitar els permisos de residència, agrupació familiar, problemes jurídics, maltractaments, drogo-dependència, etc.; En aquest sentit, varem buscar un seguit de voluntaris, un psicòleg, una professora de català i informàtica, ciutadans voluntàries per fer conversa en català, empreses per crear una petita borsa de treball. Tanmateix, van demanar ajuda humanitària com roba, menjar i joguines per repartir als més necessitats, organitzar treballs de conversa i coneixement del territori, etc. Dins d’aquest context ens varem donar compte que tot això s’havia de complementar amb actes i ajudes sòcioculturals i lingüístiques per tal que coneguessin la cultura de la seva nova llar, així que varem fer una visita al Museu d’Història de Catalunya, mitjançant un acord amb l’Ajuntament varem poder repartir entrades gratuïtes del zoològic i del partit Catalunya–Equador; varem fer un homenatge a Francesc Macià i un altre a Lluís Companys; varem col·laborar a la Diada el 11 de Setembre, etc.
Per fer tot això havíem de donar-nos a conèixer, així que varem fer una gran festa de presentació i un desena de balls amb música llatinoamericana. També hem fet publicitat, hem escrit articles d’opinió amb diversos mitjans de comunicació, hem fet carnets de socis, targetes de visita, etcètera.

Finalment, l’Associació rep el suport de la Fundació CIREM, institució dedicada a la investigació social, la innovació de les intervencions socials i els serveis de proximitat a les persones. Aquesta relació de col·laboració s’estableix en termes logístics, a través de la cessió d’un espai de treball i de l’ús de diversos mitjans tecnològics, i en l’àmbit de l’assessorament, a través de la identificació de noves convocatòries i de l’orientació en la redacció de projectes.


Actualment, Nous Catalans vol fer una aposta per obrir-se a les comarques gironines per tal d’implementar un projecte denominat: PROGRAMA D’INTEGRACIÓ SOCIAL DE PERSONES ESTRANGERES IMMIGRADES EN CATALUNYA, EXERCICI CIVIL DELS DRETS I ELS DEURES QUE ELS SÓN RECONEGUTS I PROMOCIÓ DELS VALORS DE LA CONVIVÈNCIA I DE LA DIVERSITAT ARREU DEL TERRITORI

En aquest sentit, des de Nous Catalans entenem que la nova realitat de la immigració procedent de països extracomunitaris, amb cultures i formes d’entendre l’espai públic diferents a les tradicionalment arrelades a Catalunya, posa de manifest la necessitat de noves fórmules d’acció pública i de polítiques adreçades específicament a les problemàtiques que afronten i les necessitats que plantegen els col·lectius de nouvinguts/des.

Constatem que, d’una banda, el marc legal restrictiu per l’assoliment d’un estatus legal a les persones immigrants dificulta enormement l’exercici dels seus drets inherents com a persones i ciutadanes (dret a la dignitat, al treball, a l’habitatge). Això els dificulta la inserció al mercat laboral i les aboca a la precarització laboral i les feines a l’economia submergida, inserint-les així en molts casos en un cercle de marginació i pobresa que encara en dificulta més la plena integració i el ple exercici dels seus drets, empitjorant en molts casos la seva situació d’origen. Malgrat que el simple empadronament garanteix serveis bàsics com l’assistència sanitària, la vigència i aplicació de la llei d’estrangeria no permet l’accés de les persones immigrants sota uns estàndards mínims a la plena ciutadania, independentment de la possessió o no de permisos de treball i residència.

D’altra banda, les deficiències de les polítiques adreçades a la immigració des del govern central no permeten que les polítiques locals abastin el conjunt de problemàtiques que afronten les persones immigrants quan arriben a la ciutat. La necessitat d’aprendre català i castellà, així com d’entendre les formes de vida i gaudi de l’espai públic provoquen conflictes entre ciutadania, institucions i persones immigrants. Es revela, doncs, la necessitat de programes de mediació intercultural que ajudin a les persones a superar les conseqüències d’una integració que s’exigeix accelerada i que acaba sent traumàtica. Són habituals episodis d’ansietat i depressió provocats pel desarrelament, les noves condicions de vida en un espai urbà ordenat de manera diferent als seus països d’origen, juntament a les decepcions ocasionades per la difícil inserció al mercat laboral.

Tot plegat porta a la concentració de les persones immigrants en zones delimitades de les poblacions, donades les dificultats que afronten, i a un procés de guettització d’aquests col·lectius, sovint en funció de la seva àrea de procedència. Això provoca un greu empobriment cultural a les ciutats, que no es beneficien de les aportacions que poden fer aquestes persones, alhora que provoca una fractura social que pot seguir agreujant-se en el futur si no es dissenyen i s’apliquen polítiques d’integració adients.

De manera que, per afrontar aquesta problemàtica Nous Catalans proposa una intervenció que d’una banda faciliti la inserció social d’aquestes persones, i d’altra, propiciï canals de trobada amb la ciutadania que n’impulsin l’exercici civil dels drets i deures que els són reconeguts i que es troben recollits en diferents instruments internacionals, com ara la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat, que n’ha de ser el marc normatiu de referència.

El projecte que volem impulsar a la demarcació de Girona abasta dos àmbits amb aquest objectiu. El primer àmbit d’actuació és el suport inicial per l’acollida i l’orientació de les persones immigrants que arriben a les nostres viles i ciutats, mitjançant accions d’orientació social i jurídica, la posada en marxa de manera regular d’un Servei de Suport Psicològic fer facilitar-ne l’encaix i que estarà adreçat tant a persones immigrades com a les seves famílies en cas de reagrupament, així com l’aprenentatge del català i la millora de les capacitats professionals de les persones immigrants. L’objectiu és construir ponts de mediació entre la societat civil, les institucions i els immigrants, però també entre immigrants i el nou context on han de viure, per així garantir l’exercici dels seus drets i deures. El segon àmbit s’encabeix en la necessitat d’establir punts de contacte entre les diferents cultures d’origen de les persones immigrants i la ciutadania. Seguint amb la voluntat de mediació, es proposa continuar impulsant diferents instruments de comunicació i elaborar una agenda d’activitats trimestrals que inclogui temes d’interès comú tant per persones immigrants com per la resta de catalans, i mitjançant les quals teixir espais de convivència intercultural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada